Nestle wil babyvoeding-divisie Pfizer overnemen

Nestlé is van plan de babyvoeding-divisie van het Amerikaanse Pfizer Inc. over te nemen, waardoor het Zwitserse levensmiddelenconcern zijn positie als marktleider in de sector versterkt, melden bronnen bekend met de situatie woensdag 18 april 2012. 

De deal, waarmee een bedrag van zeker $9 miljard gemoeid is, zou op zijn vroegst volgende week aangekondigd kunnen worden, verklaren de bronnen die wel waarschuwen dat er nog veranderingen mogelijk zijn. 

Ook het Franse Groupe Danone sa en het Amerikaanse Mead Johnson Nutrition Co. hadden gezamenlijk een bod uit willen brengen op de babyvoeding-divisie van 's wereld's grootste farmaceutische bedrijf. 

Pfizer kondigde in de zomer van 2011 al aan zich meer te willen gaan richten op de activiteiten op het gebied van geneesmiddelen op recept, waarbij het zijn babyvoeding- en diergeneesmiddelentak wilde afstoten. 

Het Amerikaanse concern nam daarom onlangs J.P. Morgan in de hand om een eventuele beursgang van de afgestoten diergeneesmiddelendivisie te begeleiden, aldus bronnen, hoewel ook de mogelijkheid bestaat dat de divisie alsnog verkocht wordt omdat bedrijven als Novartis ag en het Duitse Bayer ag interesse zouden hebben. 

Nestle is de marktleider op het gebied van flesvoeding; in 2010 had het een marktaandeel van 17% op de wereldmarkt. Mead Johnson heeft volgens dezelfde cijfers een aandeel van 15%, terwijl Danone een aandeel van 13% in handen heeft. 

Met het aandeel van Pfizer zou Nestle op een totaal marktaandeel van 23% uitkomen, volgens data van onderzoeksbureau Euromonitor International. 

Om goedkeuring van mededingingsautoriteiten te krijgen zal Nestle mogelijk wat activiteiten moeten afstoten op markten waar het een significante rol speelt, verklaren de bronnen die dergelijke desinvesteringen niet specificeren. 

Het aandeel Nestle sloot dinsdag in Zurich 1,3% hoger, terwijl Pfizer op Wall Street 0,4% in de min sloot. 


Bron: Dow Jones Nieuwsdienst