Technisch beeld Q1-2012

(10-4-2012) De markten hebben de mooie start van 2012 weer grotendeels prijsgegeven. De markten zijn inmiddels weer gecorrigeerd van het herstel begin dit jaar, de realiteitszin is weer in zicht.
Fundamenteel-, economisch is er niet echt veel doorslaggevend macro-economisch nieuws ten opzichte van een aantal weken tot maanden geleden en is de situatie niet dermate verbeterd of verslechterd.

Onze stockpicks in de Alpha portefeuilles hebben zich goed gehouden en kunnen een flink deel van het herstel in 2012 behouden, de vooruitzichten voor de betreffende bedrijven blijven overwegend positief. We gaan er vooralsnog vanuit dat de markten het jaar wel erg positief zijn gestart en de recente correctie gezond en op z'n plaats is. 

Korte termijn beleggers nemen vaak winst op basis van technische analyse, dat gaat meestal samen met korte en krachtige correcties, zeker als het sentiment nog onzeker is. In sommige situaties is het mogelijk dat wij de risico's op aandelen in de portefeuilles beperken, zoals in 2011. 

Hoewel wij voor middellange tot lange periodes investeren op basis van (onder-) waarderingen en fundamentals, houden we uiteraard ook op korte termijn de vinger aan de pols. Om te kunnen benaderen of er sprake is van fundamentele verslechtering op middellange termijn of slechts een korte technische correctie, houden we ook de technische en kwantitatieve indicatoren in de gaten.

In dit artikel geef ik een beknopt technisch beeld van hoe wij de markt hebben gezien.

Europa
De europese beurzen hebben een aardig herstel laten zien op de neerwaartse bewegingen van 2011. Begin 2012 nam dit herstel een vlucht tot de highs in eind maart. Het herstel van Duitsland (Dax) was flink sterker dan in Nederland en Frankrijk. Het land is ook veel beter in staat zich te herstellen en is een stuk pragmatischer in de aanpak.


De Europese markten bewegen zich momenteel in het midden van een ruime opgaande tradingrange ofwel bandbreedte. De AEX vindt daarbij steun (onderkant tradingrange) op circa 290 punten en weerstand (bovenkant) op circa 340 punten. Zolang er geen beduidende economische veranderingen zijn, het sentiment van beleggers niet bovenmatig positief of negatief wordt en de AEX zich in deze tradingrange beweegt, mag technisch en op korte termijn gesproken worden van een neutrale markt. Dit neutrale tot licht positieve beeld zien we ook bij de meeste Europese beurzen.

America
“In america is alles beter, zeggen ze”. Hoewel de amerikanen er als eerste bij waren met de gebroeders Lehman, huizencrisis en een aantal andere “schuldproblemen”, hebben ze zich ook weer snel ontdaan van de negatieve sfeer. Bedrijven hebben zich razendsnel geherstructureerd en het schuldenplafond is traditioneel opgehoogd. Tijdens de verkiezingen zal Obama er ook alles aan doen om de kiezers te presenteren hoeveel beter het gaat met de economie.

Het positivisme straalt ook van de Amerikaanse beurzen af, die weer op hetzelfde niveau staan als van vóór het eerste deel van de kredietcrisis 2008. Sterker, de Nasdaq heeft niet alleen de kredietcrisis maar óók de crash in 2001 (911) goedgemaakt, het staat weer op de niveau’s van het jaar 2000.


De amerikaanse markten tonen zich afgelopen maanden ontzettend sterk. De correctie die we daar op het moment zien is zeker gezond en de markten blijven vooralsnog netjes steunen op de opwaartse trendlijnen.

Zolang er ook in Amerika geen beduidende economische veranderingen zijn en het sentiment van beleggers niet te negatief wordt (dat is danwel on-amerikaans), mag technisch en op korte termijn ook hier gesproken worden van een neutrale- tot licht positieve markt.

Bund, EuroDollar en Olie
Technisch worden tevens de Bund (10 jaars duitse staatslening), de Euro/Dollar en olieprijzen meegenomen, deze categorieën vertellen vaak ook wat over de sfeer. Bij grove financiële zorgen vluchten beleggers o.a. in de veilige staatsleningen, als deze beweging breedgedragen is stijgt de koers van deze Bund sterk en daalt de rente.

Als de Euro ten opzichte van de dollar beweegt, heeft dat niet alleen consequenties voor de import/export resultaten van bedrijven maar ook voor de waardering van aandelen in andere valuta. De olieprijs geeft meer indicatie van zorgen over landenpolitiek, oorlogen en macro economie. Als de economische verwachtingen laag zijn zal er minder olie nodig zijn, anderzijds kan een hoge olieprijs weer inflatie in de hand werken.


De Bund staat weer op all-time highs, beleggers zijn duidelijk nog niet helemaal gerust. De zorgen om Spanje, Italie en Portugal verklaren waarschijnlijk deze stijging. Hoewel deze Bund al enige tijd rond de highs beweegt, is in dezelfde tijd de aandelenbeurs flink gestegen. Het is momenteel dus moeilijk om aan de hand van de Bund in relatie tot de aandelenmarkt een directe conclusie te maken, wél is de stand van de Bund opvallend.

De euro ten opzichte van Dollars beweegt technisch tussen de ruimschoots 1.26 en 1.43, technisch mag gesproken worden van een zijwaarts tot licht negatief beeld. Hetzelfde zien we als we de euro versus de Britse Pond bekijken. Ben Bernanke heeft QE3 nog even voor zich uitgeschoven en bij de ECB liggen alle kaarten op tafel, dus grove bewegingen liggen niet in de lijn der verwachting.

De olieprijzen zijn redelijk gedaald hoewel ik dat nog niet direct merk tijdens het tanken. Blijkbaar nemen de zorgen over Syrië enigszins af en zijn de economische verwachtingen neutraal. De voorraden zijn weer iets toegenomen wat kan duiden op een beperkte economische groei, in ieder geval was er geen voorraadtekort. Technisch mag rond 80 dollar per vat een steun in de prijs worden verwacht en rond 111 dollar een weerstand, het beeld is ook bij olie neutraal.

Resume
Hoewel de media er weer alles aan doet om noemenswaardige afbreuk-berichten te schrijven en de markten onrustig zijn, mag technisch gesproken worden van een neutrale sfeer ofwel zijwaartse markt. Het aandelenbelang in de Alpha selectie doet het beter dan de AEX-index. Opvallend is de Bund die weer zijn hoogste punt opzoekt, ofwel de Duitse rente staat weer op het laagste niveau aller tijden, goed in de gaten houden dus.

De rentes in Spanje, Italie en Portugal hebben onze aandacht, dit zijn op het moment early-indicators van de sfeer in Europa en zoeken nieuwe highs op.

Vergeet niet: De belangen in onze portefeuilles zijn ingenomen met een middellange termijnvisie op basis van waarderingen en fundamenten. Technische en Kwantitatieve analyse geven meer een idee van het sentiment op de korte termijn.

Roger Broekhuizen
Senior Vermogensbeheerder