IBM nettowinst 7.1% hoger in KW1

AMSTERDAM (Dow Jones)--International Business Machines Corp. (IBM) heeft 7,1% meer winst gemaakt in de eerste verslagperiode van het jaar, door een toegenomen omzet van de software en diensten activiteiten en verbeterde marges. De verkoop van hardware nam daarentegen af.

Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar naar tenminste $15 per aandeel. In januari ging IBM nog uit van $14,85 per aandeel, wat toen als positief werd opgevat.

IBM heeft recentelijk geprofiteerd van de focus op groeiende technologiegebieden en complexe activiteiten waarbij de marges hoger zijn. Daarmee neemt het bedrijf afstand van markten waar veel concurrentie is.

Ook de investeringen van de onderneming in opkomende markten heeft bijgedragen aan de omzetstijging. De inkomsten uit deze gebieden, waaronder Brazilie, India en China, verbeterde met 9%.

De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op $3,07 miljard, of $2,61 per aandeel, ten opzichte van $2,86 miljard, of $2,31 per aandeel, een jaar eerder. De operationele winst, waar pensioenkosten en amortisatie niet in is meegenomen, steeg naar $2,78 van $2,41 per aandeel.

De omzet steeg met 0,3% naar $24,67 miljard. Inclusief valutaschommelingen nam de omzet met 1% toe. De brutomarge liep op tot 45,1% van 44,1%.

Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com