Het Nalatenschapsdossier

Wie kent het niet? Dat goede voornemen om al die belangrijke zaken eens te beschrijven, voor “als er iets met mij gebeurt”. Vaak is het overlijden van iemand uit de directe kring de aanleiding om daar eens over na te denken. 
Sommigen beginnen daadwerkelijk aan zo’n overzicht (en maken het meestal niet af), anderen laten het bij een voornemen. Maar iedereen kent wel zo’n verhaal uit zijn omgeving waar de boedelafwikkeling veel werk was en lang duurde. En tòch komt het er meestal niet van om zelf aan de slag te gaan, terwijl we allemaal het nut en de noodzaak ervan inzien.

Nalatenschapsdossier
Met bovenstaande in gedachten is het Nalatenschapsdossier ontwikkeld. Het Nalatenschapsdossier is een maatwerkoverzicht van die zaken die in een  leven “spelen” en die ooit aangepast, opgeheven, opgezegd of afgewikkeld dienen te worden als iemand er niet meer is. Een dossier dat speciaal op maat wordt gemaakt en dat elk jaar voor opnieuw wordt geactualiseerd. Het is een overzicht van al die zaken die gewoonlijk versnipperd in huis liggen, dan wel uniek in iemands hoofd aanwezig zijn.

Al deze gegevens zullen t.z.t. een steun in de rug zijn van de executeur bij de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur hoeft dan niet meer op zoek naar verzekeringspolissen, bankrekeningen (denk aan de digitaal opererende banken), (kluis-) sleutels, contactpersonen, adressenlijsten of financiële verplichtingen. Maar ook andere zaken zoals social media, bezittingen, huisdieren, onderhandse leningen, fondsen op naam, donaties en lidmaatschappen komen aan de orde, evenals het huis in het buitenland. Waar en hoe is dat verzekerd en wie verzorgt daar de boot of het zwembad? Allemaal praktische zaken die, als ze eenmaal op papier staan, een schat aan informatie geven maar zo lastig uit te zoeken zijn als iemand is overleden.

Hoe komt het Nalatenschapsdossier tot stand?
Het Nalatenschapsdossier wordt bij de cliënt thuis samengesteld aan de hand van de gegevens die de cliënt aanlevert. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale software.

In een map met twintig overzichtelijke hoofdstukken komt de levensadministratie in beeld, waarbij er ruimte is voor een eigen bedrijf, zakelijke verplichtingen maar ook voor eventuele overlijdenswensen. Speciale aandacht gaat uit naar het samenstellen en vindbaar maken van een goede adressenlijst (dat is immers vaak het eerste struikelblok waar nabestaanden mee worden geconfronteerd).

De voordelen:

  • De executeur kan snel en efficiënt werken en daardoor wordt zijn werk vereenvoudigd
  • De executeur weet zeker weet dat alle gegevens volledig zijn en kan zodoende prioriteiten stellen bij de boedelafwikkeling
  • De aanwezigheid van een Nalatenschapsdossier geeft de opdrachtgever een gerust gevoel en is voor de nabestaanden een steun in de rug
  • Het dossier is ook goed inzetbaar als de administratie overgenomen moet worden bij ziekte of vergeetachtigheid.

NB: De gegevensverwerking voor het Nalatenschapsdossier valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het Nalatenschapsdossier is onderdeel van de dienstverlening van Via Verspoor®.

Marleen Verspoor   
Tel. 035 5313432                             
www.viaverspoor.nl