Rentemarkt 2011

De ontwikkelingen op de rentemarkten in 2011 zullen blijk geven van een aantal onderliggende krachten, die zowel een drukkend als stijgend effect op de renteniveaus hebben.

Zo zullen de economische ontwikkelingen in Europa naar verwachting gematigd positief zijn bij een laag niveau van inflatie. Dit rechtvaardigt een laag niveau van de korte en lange rente. Echter, de ontwikkelingen in Griekenland, Ierland en in een latere fase wellicht andere Euro-landen als Portugal en Spanje, laten zien dat de spanningen in het Euro-gebied nog niet ten einde zijn. Deze landen worden gedwongen om fors te bezuinigen waarbij de rente’s op flink hogere niveau’s liggen dan in landen als Duitsland en Nederland. Zolang de spanningen aanhouden en meer landen worden betrokken, zal dit een opwaarts effect op de rente hebben.

Een andere factor die een rol speelt, is de rentebeweging in de VS. De Fed zal voorlopig tot medio 2011 voor in totaal zo’n $600 miljard aan obligaties kopen. In principe houdt dit de rente laag. Het Amerikaanse Congres heeft daarnaast in overleg met de president besloten om de (meeste) belastingverlagingen die onder G.W. Bush waren ingevoerd, voor een periode van 2 jaar te verlengen. Dit zal de economische activiteit in 2011 naar alle waarschijnlijkheid een redelijke impuls geven, waardoor de groei rond de 2 a 3 procent kan uitvallen bij wederom een gematigde inflatie. Aangezien het overheidstekort hierdoor wel toeneemt en een serieuze reductie pas na de volgende presidentsverkiezingen valt te verwachten, heeft dit reeds een stijgend effect op de rente gehad.

De grote vraag is nu welke factoren zullen overheersen. Alhoewel de inflatie nog steeds erg laag is, wijst de historie uit dat als dit eenmaal gaat stijgen, zo’n stijging meestal harder gaat dan verwacht. Ook een structurele oplossing in Europa van de problemen rond de PIIGS, hetzij in de vorm van Eurobonds, een fiscale unie, een schuldsanering, een scheuring van het Euroblok of het laten meedelen van obligatiehouders in toekomstige verliezen, vergroot de kans op rentestijging.

Een prudente strategie in deze omgeving houdt de gemiddelde looptijden van leningen daarom beperkt en richt zich op een goede kwaliteit van de debiteur. Mocht de rente gelijkbijven of toch dalen, dan verdient u als belegger toch een redelijk rendement. Mocht de rente echter uitschieten naar boven, dan bent u daardoor beter beschermd. Verder zal in dat geval tevens bekeken worden om het obligatiegedeelte van uw portefeuille met derivaten te beschermen. Zoals u ziet, vergt het beheer nu eenmaal maatwerk. En dat is wat u van ons mag verwachten.

Drs. P. Bekius
Raad van Advies
http://www.helliot.nl/