Vermogensbeheer 2011

In welk vaarwater komen we dit jaar terecht. De glazenbol is weer eens van zolder gehaald en heeft zich in de kaarten laten kijken.




2011 wordt het jaar van de overnames
De balansen van de meeste Large-Caps maar ook van de Mid-Caps staan er na alle kostenbesparingen en herstructureringen goed voor.

In 2010 was al duidelijk dat deze oorlogskassen zich vertaalde in grote overnames. Google alleen al was in 2010 goed voor zo’n kleine 30 overnames. In Nederland liggen Crucell en Draka nog steeds onder bod en de overnamegeruchten zijn voorlopig de wereld nog niet uit. Waarschijnlijk is het startschot gegeven voor weer een immense overnamegolf, die beleggers en de merger en acquisition sector geen windeieren zullen leggen. Een greep uit de bedrijven die al enige tijd genoemd worden maar nog niet ten prooi zijn gevallen zijn onder andere: ASMI, Binck, DSM, Ordina, Tom Tom, USG, Wessanen.

2011 wordt het jaar van herstel in vertrouwen
Er is een stijgend trendkanaal aan het ontstaan in verschillende sentimentsindexen. Een van de belangrijkste indexen is de Consumer Sentiment Index van de University of Michigan. Deze index zette in september een hogere bodem neer wat een goed teken is voor het marktsentiment.


Het consumentenvertrouwen is een goede globale indicator voor beurskoersen omdat een toename van het vertrouwen positief is voor de consumentenbestedingen.

2011 wordt het jaar van de echte transparantie.
Niet alleen Wikileaks zet de trend naar meer openheid van zaken en met name zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook de AFM heeft in een Leidraad laten weten dat het voor beleggers meer inzicht wil geven in de risico’s. Er komt een risicowijzer, waarbij de beleggers een indicatie van het risico krijgen op basis van de bewegelijkheid van de koers. Een naam van een beleggingsproduct of strategie zegt vaak niets over het risico. De risicowijzer geeft beleggers een instrument om beleggingsproducten en strategieën op basis van het risico met elkaar te vergelijken.

Als nu ook nog de retourprovisies van beleggingsfondsen en bewaarbanken transparant worden gemaakt zijn we waar we moeten zijn in de financiële wereld.

2011 wordt het jaar dat de Banken nogmaals maar veel strenger getest gaan worden
Na veel kritiek op de in juli 2010 gehouden stresstest van banken komt er in februari 2011 een veel zwaardere stresstest. De kritiek was ontstaan doordat Ierse banken een paar maanden na het slagen van de test in grote problemen waren gekomen. De aandelenmarkten houden niet van onzekerheden. De aanloop naar de stresstest zal begin 2011 naar mijn verwachting weer druk gaan uitoefenen op de aandelenbeurzen. Pas nadat de resultaten gepubliceerd zijn zal de markt opgelucht ademhalen, of komt er toch nog een lijk uit de kast!? Linksom of rechtsom zal het waarschijnlijk resulteren in nog strengere regels en toezicht op de banken.

2011 kan een “déjà vu” worden van het jaar 2005.
Tenminste als de geschiedenis zich herhaalt. Na de kredietcrisis laat de AEX tot op heden een beursverloop zien dat haast identiek is aan de periode van na de internetbubbel. In 2005 opende de AEX op een stand van 348 punten en sloot het jaar af op 436 punten. De huidige koers van de AEX ontloopt de beginkoers van 2005 niet veel. Mochten we dezelfde stijging doormaken in 2011 dan betekent dit een stijging van 25%. Laten we het hopen want dat zou veel problemen oplossen. Bijvoorbeeld die van pensioenfondsen. Op niveaus boven de 400 is de dekkingsgraad wel weer op orde.

Enige voorzichtigheid is natuurlijk op zijn plaats. De stresstest in februari kan het tij keren en als het aan de Elliott Wave theorie ligt gaan we eerder richting de 200 dan de 400. Ik ben van mening dat je de neerwaartse risico’s goed moet managen en dat blijven we dan ook heel 2011 doen.

Alain E. de Haas
http://www.helliot.nl/