Bankenunie onvermijdelijk maar complex

Vriend en vijand zijn het er over eens dat er een Europese Bankenunie moet komen waarop de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden. Deze Bankenunie moet er o.a. voor zorgen dat het vertrouwen binnen de eurozone wordt hersteld en een eventuele bankrun bij, met name de zuidelijke landen, wordt voorkomen.

Belangrijkste vraag is: hoe wordt dit vehikel opgetuigd. Onlangs heeft de Europese Commissie daar een begin mee gemaakt en heeft een voorstel gepubliceerd waarin de overdracht van taken en bevoegdheden naar de ECB met betrekking tot prudentieel toezicht op banken gestalte wordt gegeven. Hieronder de belangrijkste kernpunten van deze voorstellen.

  • De ECB krijgt toezichtbevoegdheden over 6000 banken in de Eurozone
  • Een Europees Deposito Garantie Stelsel (DGS)
  • Het instellen van een resolutiefonds voor omvallende banken.
  • Non-eurozone banken kunnen vrijwillig toetreden
  • ECB verleent bankvergunningen op advies van de nationale autoriteiten
  • De nationale toezichthouders blijven het dagelijks toezicht doen onder eindverantwoordelijkheid van de ECB
  • Het onder toezicht stellen van de banken in de Eurozone zal in fasen gebeuren waardoor uiteindelijk alle banken in de Eurozone per januari 2014 onder ECB toezicht komen te vallen.


Met  deze voorstellen beogen de Europese leiders een verdere harmonisatie van regels en een uniforme toepassing daarvan. Bovendien moet een bankrun bij de zwakste spelers binnen Europa worden voorkomen.

Heikel punt bij deze majeure operatie zal ongetwijfeld de overdracht van soevereiniteit zijn door de lidstaten. De Europese Commissie laat er echter geen twijfel over bestaan dat landen binnen de Eurozone in ieder geval soevereiniteit gaan verliezen over hun bankensector, waar met name Duitsland grote problemen mee heeft.

Merckel is daarom voorstander van een toezichtraad met nationale vertegenwoordigers waarin de grotere landen meer macht krijgen. De Europese Commissie is echter van mening dat binnen de bankunie de   eindverantwoordelijkheid bij de ECB moet liggen. Toch is het van ultiem belang dat de Eurolanden de komende maanden alles in het werk zullen moeten stellen om tot een consensus te komen, al was het alleen maar om de financiële markten gerust te stellen.

 Kortom, er zullen nog heel wat plooien gladgestreken moeten worden voordat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.

Eén ding staat vast, linksom of rechtsom een bankenunie zal er komen. In welke vorm die gegoten zal worden?  De tijd zal het leren al zou die weleens de grootste tegenstander kunnen zijn.

Robin Jonckheer
Senior Vermogensbeheerder