Saaiheid kenmerkt stormbestendige crisisportefeuille

Een duidelijke visie op de economische ontwikkelingen is niet altijd noodzakelijk om te beleggen. Een stormbestendige portefeuille voor de lange termijn volstaat, zo laten professionele beleggers zien.

Komt er een economisch herstel of niet? En welke sectoren profiteren dan het eerst? Beleggers proberen naarstig hun beleggingen af te stemmen op de economische verwachtingen. Dat het ook anders kan, bewijzen professionele beleggers die hun portefeuille met ogenschijnlijk gemak door de zwaarste economische stormen heen loodsen. Een van de beste voorbeelden is de Amerikaanse belegger Warren Buffett, die met zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway sinds 1956 er de meeste jaren in slaagt de belangrijkste Amerikaanse index te verslaan. Buffett is overtuigd waardebelegger. In plaats van te investeren in bedrijven met groeipotentie in de toekomst, kiest hij voor ogenschijnlijk saaie bedrijven die nu een gestage groei laten zien en die aandeelhouders belonen met een aantrekkelijk dividend. Hij belegt uitsluitend in bedrijven die hij begrijpt, maar de portefeuille slechts bestempelen als ‘simpel’ doet Buffetts strategie tekort. Zijn resultaten laten zien dat de theorie dat beleggers die meer risico nemen daarvoor worden beloond met een hoger rendement, niet klopt.

Gedegen groei
Het gelijk van Buffett wordt niet alleen bewezen door de goede beleggingsresultaten op lange termijn, maar ook door de wetenschap. Uit onderzoek van de Stern Business School van de Universiteit van New York in 2011 blijkt dat door het investeren in veilige, weinig flitsende ondernemingen in veel gevallen een beter resultaat kan worden behaald dan de markt. Het onderzoek Betting against beta laat zien dat de selectie van degelijke bedrijven die weinig volatiliteit laten zien, op termijn betere resultaten oplevert. Een in 2006 door het Robeco Quantitative Equities team uitgevoerd onderzoek naar het volatiliteitseffect laat eenzelfde beeld zien. Uit dit onderzoek blijkt dat een lager risico geen lager rendement hoeft op te leveren. Kern van de strategie is de selectie van een serie defensieve aandelen die naar verwachting gedegen groei op lange termijn laten zien.

Stoomwals
Een wat meer gedurfde variatie op het thema komt van wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar Nassim Taleb. De schrijver van de beleggingsbestseller Black Swan diskwalificeerde het opbouwen van een portefeuille met groeiaandelen als ‘het oppakken van dubbeltjes in het pad van een rijdende stoomwals’. Deze strategie maakt de belegger volgens Taleb uiterst kwetsbaar voor onverwachte grote events als rampen en beurscrashes. Zelf hanteert hij een zogeheten Barbell-strategie, waarbij hij het merendeel van de portefeuille belegt in beleggingen die hij zeer veilig acht, zoals Amerikaanse staatsobligaties. Voor extra rendement zorgt een klein deel aan zeer volatiele beleggingen, zoals small caps en out of the money-opties. De portefeuille vormt zo wat Taleb ‘een ideale mix tussen hebberigheid en paranoia’ noemt.

Niet-gevoeligheid
De overeenkomst tussen de diverse portefeuilles is dat het overgrote deel van de portefeuille wordt belegd in bewezen kwaliteit in plaats van in ondernemingen die hun opwaarts potentieel nog moeten waarmaken. Aandelen en obligaties die slechte tijden hebben doorstaan. Fans van schrijver Taleb kunnen zich in dit verband verheugen op zijn nieuwe boek, dat ingaat op wat hij ‘anti-fragile’ of niet-gevoeligheid noemt. De schrijver belooft de vermogensbestanddelen die profiteren van chaos te definiĆ«ren, evenals de manieren waarop beleggers hiermee hun voordeel kunnen doen. Het boek wordt in het najaar verwacht.

Bron: Marketminds Robeco