Het draait straks allemaal om koper


Koper is na ijzer en aluminium het meest gebruikte metaal ter wereld. Dat gebruik zal in de komende jaren alleen maar toenemen, aldus Henk Grootveld, hoofd Thematisch Beleggen bij Robeco. “Voor elk alternatief voor olie, gas en kolen heb je een behoorlijke hoeveelheid extra koper nodig.”

Om de voorraden olie en steenkolen en ook het milieu te ontzien, wordt er hard gewerkt aan schone en zuinige alternatieven. Denk aan windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Grootveld: “De nieuwste modellen windmolens kunnen ook draaien als het stormt. Daar heb je een enorme koperen spoel voor nodig. Bovendien staan de molens ver uit de kust, zodat de opgewekte energie via dikke koperkabels naar land moet worden getransporteerd.”

“Een gemiddelde auto bevat 3 tot 4 kilo koper”, vervolgt Grootveld. “In de halfelektrische auto zit al circa 50 kilo en een volledig elektrische auto vraagt minimaal honderd kilo. Voor zonne-energie geldt hetzelfde verhaal. De via zonnepanelen opgewekte energie moet overgebracht worden naar een opslagcentrale en vice versa op het moment dat je die energie nodig hebt. Ook daar zijn koperkabels voor nodig. Dus wat je ook bedenkt, het gaat allemaal om koper.”

De vraag naar koper is op dit moment al groter dan het aanbod. Als die vraag in de toekomst nog verder groeit, lopen we dan niet aan tegen tekorten? “Koper is er in overvloed”, reageert Grootveld. “We hebben op dit moment wel een tekort, omdat we in het verleden niet genoeg hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van mijnen of in het hergebruiken van koper. In mijn ogen is dat tekort tijdelijk. Door de prijsstijgingen wordt het voor bedrijven interessant om te investeren in nieuwe en bestaande mijnen en in een efficiënter kopergebruik.”

Toch blijft de koperprijs volgens Grootveld nog wel even hoog. “Er is in de sector een gebrek aan infrastructuur en allerlei benodigde materialen, waardoor het koperaanbod achterblijft. Zo zijn er voldoende kopermijnen in de wereld die wellicht meer zouden kunnen produceren maar dit niet doen omdat de infrastructuur het niet toelaat of omdat er stomweg niet genoeg vrachtwagenbanden zijn. Er is een tekort aan rubber en tussen het planten van een rubberboom en het oogsten van de eerste rubber zit echter zo’n vijf jaar, dus ook dat heeft tijd nodig. Hoe dan ook, de problemen in de sector zijn tijdelijk en zeker niet onoverkomelijk, maar het gaat wel tijd kosten. Het aanbod zal op termijn aantrekken.”

De ontwikkelingen in de koperbranche kunnen interessant zijn voor beleggers, aldus Grootveld. “Veel bedrijven kunnen er voordeel uit halen. Bedrijven die zich bekwamen in het hergebruik van koper bijvoorbeeld, maar ook mijnbouwers en toeleveranciers, zoals rubberproducenten. Het is nog moeilijk te zeggen welke vormen van nieuwe energie zullen gaan winnen of welke energiebedrijven het meest zullen profiteren, maar het is zeker dat de koperproducenten bij de winnaars zullen zitten.”

Bron: Marketminds Robeco