Golden Cross voor AEX

In mijn artikel van 7 juli 2010 schreef ik over het negatieve signaal de “Black Cross”. Veel eerder dan verwacht doet nu het tegenovergestelde signaal zich voor. Op 25 oktober wezen de indicatoren namelijk op een golden cross voor de AEX. Dit betekent dat het 50 daags gemiddelde van de AEX positief is gekruist met het 200 daags gemiddelde.

Ik geloof niet zo in voorspellen van beurskoersen maar dit signaal neem ik wel mee in mijn gevoel voor welke kant de markt op tendeert.

Verkeerde been
Voor mensen die op basis van vorige “black cross” short zijn gegaan of gewoon uit de markt zijn gestapt is het een schwalbe geweest. Het vorige negatieve signaal kwam op 309 punten in de AEX en we staan nu ruim 30 punten hoger op 340. Uit onderzoek is al gebleken dat je niet meer rendement maakt door blindelings te handelen op deze signalen, maar dat je wel je maximale tussentijdse verlies beperkt. (marketSci: Michael Stokes)

Déjà vu
Toen ik voor de tweede keer naar grafiek keek viel me een ding op. Het patroon dat zich op dit moment afspeelt lijkt wel erg veel op wat er zich in 2003 en 2004 afspeelde. Na de beurskrach tussen 2000 en 2002 veerde de beurs in 2003 hard op om vervolgens een jaar lang in 2004 in een zijwaartse tradingrange terecht te komen. Door de zijwaartse markt werden beleggers ook toen op het verkeerde been gezet door een snelle afwisseling van een “Black-“ naar een “Golden Cross”.

Als we kijken naar de afgelopen jaren dan doet zich nu precies het zelfde voor. Ook nu zien we na een harde stijging in 2009 een zijwaartse beweging waarbij snel na een “Black Cross” een Golden Cross wordt gevormd.

Hieronder is het in de grafiek te zien, Golden Cross (oranje cirkel) en Black Cross (zwarte cirkel).













(Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting)

Mocht de geschiedenis zich herhalen dan gaan we hogere niveaus zien waarbij we weer in een stijgend trendkanaal terecht komen. Dit zal voor mening belegger en trader een verademing zijn omdat per saldo in zijwaartse markten beleggers niet veel wijzer worden maar de banken die de transactiekosten incasseren wel.

Conclusie:
De indicatoren wijzen op een Golden Cross voor de AEX. Dit is positief signaal. De kans is daarmee groter geworden dat de AEX aan de bovenkant van de tradingrange gaat uitbreken. Het gebruiken van de golden-cross strategie (handelen op cross-overs van de 50ma/200ma) levert echter op de lange termijn geen extra performance blijkt uit onderzoek.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/