Océ, de eeuwige belofte

Canon heeft vandaag menig Océ-belegger uit zijn lijden verlost. De eeuwige hoop op een overname is door Canon beantwoord met een forse ‘overwaardering' van 70% per aandeel.
Océ mist de groei uit het midden en kleinbedrijf door te focussen op hoogvolume printers voor het professionele segment, terwijl Canon daar juist marktaandeel misloopt. Samen willen ze de sterkste zijn. Omdat de bedrijven elkaar prima aanvullen kan de naam Océ gewoon behouden blijven, net als het management en de banen die buiten het herstructureringsprogramma vallen.



Laatste toegift
Na een jarenlange presentatie van tegenvallende Océ-cijfers, konden analisten er geen hoger koersdoel meer uitpersen dan zo’n 4 tot 6 euro. Zelfs niet met de grootste overnamefantasie. Sinds de start van deze eeuw heeft het aandeel zwaar onder de maat gepresteerd, zowel in koersrendement als in dividendrendement.

Tóch vindt Canon het blijkbaar geen probleem om EUR 8,60 te betalen, ofwel zo’n twaalf keer de gemiddelde winst over de laatste vijf jaren. En dat in een tijd waar een beetje manager de aankoop van een nieuwe printer liever voor zich uit schuift.

Buy the rumour, sell the fact
De koers van Océ is met zo’n 350% gestegen sinds het laagste punt dit jaar en staat door het overnamebod weer op het prijsniveau van zomer 2008, alsof er niets gebeurd is.

Om hun afscheidscadeau á 90 miljoen (verschil met de slotkoers van voor het weekend) te mogen ontvangen, staan aandeelhouders als ING, Ducatus, ASR en Besinver Gestion, met gezamenlijk een belang van zo’n 30% al in de rij.

‘Buy the rumour, sell the fact’ luidt een oude beleggingsleus (kopen op geruchten en verkopen bij feiten). Welnu, na 10 jaar overnamegeruchten en nul rendement, is toch écht de tijd gekomen om per direct de feiten te verkopen tegen EUR 8.60 en nooit meer om te kijken.

Roger Broekhuizen
Managing Director Helliot Vermogensbeheer
http://www.helliot.nl/


http://aex.uwpagina.nl/
http://beleggen.uwpagina.nl/
http://vermogensbeheer.website-verzameling.nl/