Ondernemersvraagstuk: pensioentiming

De laatste paar jaren staat het pensioen vraagstuk hoog op de agenda in Den Haag. Het westen is massaal aan het vergrijzen en dat kost geld. Daarnaast leven we langer en moeten we tengevolge hiervan ook langer doorwerken.

In 2018 is de pensioenleeftijd 66 jaar en in 2021 67 jaar. We moeten dus met z’n allen langer doorwerken voordat we AOW krijgen. Ik verwacht dat die trend zomaar niet gebroken wordt.

Nijptang
Ook de gedachte om langer door te moeten werken leeft bij de gemiddelde ondernemer. Niet zozeer omdat hij dat wil, maar meer omdat het nu geen goede tijd is om het bedrijf te verkopen. De vaak met noeste arbeid opgebouwde bedrijven zijn door de huidige financieringsproblemen en het slechte sentiment moeilijk tegen een goede prijs te verkopen. Daarnaast zien ondernemers dat nieuwe technologieën de verkoopbaarheid van verouderde productie- en verdienmodellen aan het inhalen zijn. Een ondernemer die nu met pensioen wil kan dus aardig in de tang zitten.

Het bedrijfsvastgoed wil daarbij niet helpen. De Onroerend goed markt is minder in trek, internetverkopen, efficiëntere kantoren en industrie behoeven minder meters en daarbij komt nog dat er een gigantisch overschot is aan vierkante meters. Het appeltje voor de dorst zoals vastgoed vaak gezien werd is tijdelijk minder sappig, tenminste, dat ligt natuurlijk aan het moment van aankoop en het huurcontract.

Keuzemoment
Kortom ondernemers moeten creatief en proactief zijn om hun pensioen veilig te stellen. Wat is wijsheid, de onderneming nu opdoeken en daarna met wat minder luxe leven of door blijven werken, hopen op betere tijden en zorgen dat de opgebouwde expertise en bedrijfsnaam tegen de juiste prijs verzilverd worden.

Er zit een groot verschil tussen de waarde van een bedrijf en de prijs die ervoor betaald wordt. Kopers onderhandelen sterk over die prijs. Het is dus de kunst om het bedrijf zeer gestructureerd zowel boekhoudkundig- als commercieel te upgraden waardoor eventuele kopers niet het onderste uit de kan hoeven te onderhandelen.

De meest essentiële en bekende punten om de prijs en verkoopbaarheid te verhogen:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorbereiding is belangrijk om de boeken op orde te krijgen, dat wil zeggen, de winst te optimaliseren en slepende zaken af te handelen; 
  • Zoek synergievoordelen bij mogelijke overnemende partijen, zodat het bedrijf voor de koper significant meer waarde toevoegt dan opzichzelfstaand; 
  • Onderhandel niet zelf maar schakel deskundige onderhandelaars in, het is moeilijker om te onderhandelen als je emotioneel betrokken bent; 
  • Neem de tijd en zorg voor een goede timing zodat het moment van onderhandelen gunstige uitvalt, dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld pas moet denken aan verkoop als het ondernemersvertrouwen weer aantrekt. 

Het blijft natuurlijk altijd een afweging, want door te blijven werken blijft u inkomsten genereren waardoor u niet inteert op uw pensioenvermogen en mogelijk meer waarde aan het bedrijf kan toevoegen.

Strategie
In het huidige klimaat is het dus lastig om het bedrijf te verkopen en de pensioendatum te bepalen. Maar het is wel tijd om met de voorbereiding te beginnen en een goede strategie uit te stippelen, zodat over een jaar of 2 á 3 het bedrijf in optimale staat is en sterk uit de crisis komt. Tegen die tijd is het ondernemersvertrouwen waarschijnlijk weer aangetrokken en hebben we de bodem in de vastgoedmarkt gezien.

Ook als verkoop niet in de planning ligt, is het goed om een strategie te overwegen. Wellicht is de conclusie dat de onderneming minder gewild is om over te nemen omdat de onderneming wordt ingehaald door technologie en sectorontwikkelingen. Wellicht is de conclusie zelfs dat de onderneming onverkoopbaar is en pensioen alleen mogelijk is door de onderneming te laten doordraaien.

Hoe dan ook, timing is de sleutel. Dat begint bij nu over timing na te denken.